Psihološko svetovanje - Stres, kortizol in prehrana
Stres predstavljajo večji ali manjši življenjski dogodki, ki porušijo človekovo čustveno, fiziološko in kognitivno ravnovesje. Več...

Stres je v družbi pogosto povezan z negativnim predznakom, vendar se je potrebno zavedati, da je stres v manjših količinah nujno potreben, saj brez njega posameznik izgubi sposobnost odzivanja na različne življenjske izzive. 

 

Torej stres bo vedno del našega vsakdanjega življenja. Preveč napetosti v določenem časovnem obdobju v kombinaciji s slabimi navadami povzročijo kemijsko, fiziološko in hormonsko neravnovesje v telesu in če ostane situacija nenadzorovana ter nepravilno zdravljena lahko privede do raznih obolenj ter na samem koncu do predčasne smrti.

 

Kortizol, ki mu pravimo tudi stresni hormon, je povezan s prenajedanjem in hrepenjenjem po visoko kaloričnih maščobnih in sladkih živilih, ki se shranjujejo globoko v notranjem predelu trebuha. Pravilna in redna telesna vadba ter program za obvladovanje stresa je ključnega pomena za zmanjševanje in preprečevanje stresa ter debelosti, ki se kaže kot rezultat stresa.

 

Pri nas vam nudimo pomoč pri sestavi jedilnika in izdelavi vadbenega programa. Pokličite nas in si rezervirajte termin za prvi posvet.