Športno treniranje: Določite si dosegljive cilje!
Tedni pred poletjem so lahko tudi stresni, saj si mnogi v želji po lepši postavi prizadevajo v le nekaj dneh izgubiti odvečno težo. Preberi več...

Na vprašanja, kako pravilno pristopiti k vadbi in izgubljanju kilogramov, predvsem pa, zakaj tudi poleti nadaljevati z vadbo v fitnesu, nam je odgovarjal trener fitnesa v ŠC Millenium, Damjan Verhovc.

 

V času poletja, še posebej v vročih dneh mnogi opustijo številne aktivnosti, tudi športne, s katerimi so se ukvarjali skozi vse leto. Je tak premor za naš organizem dobrodošel?

 

Občasno je telesu potrebno nameniti nekaj odmora, da si odpočije, vendar pa morata biti telesna aktivnost in čas odmora skrbno načrtovana, da ne izgubimo kondicije, za katero smo se trudili vse leto.

 

 

 

V drugo skrajnost gredo tisti, ki v želji po izgubi kilogramov začnejo s športnimi aktivnostmi ali intenzivno vadbo mesec dni pred počitnicami. Kaj bi svetovali njim? Naj poskusijo kilograme izgubiti postopoma do naslednjega poletja ali naj z vadbo začnejo takoj?

 

S telesno aktivnostjo lahko pričnemo kadarkoli, vendar moramo pri tem paziti na poškodbe, ki lahko nastanejo kot posledica preobremenitve. Zavedati se moramo, da v mesecu dni ne moremo nadoknaditi zamujenega; za zdravo in učinkovito izgubo odvečnih kilogramov si je potrebno vzeti več časa, pri čemer ne smemo biti neučakani.

 

Se moramo hrani izogibati in prelisičiti apetit, če želimo do poletja izgubiti nekaj kilogramov, ali zadostuje pravilna dieta?

 

Apetit se v poletnem času precej zmanjša. Če želimo izgubiti odvečno telesno maščobo, je potrebna kombinacija telesne aktivnosti in pravilnega prehranjevanja. V jedilnik je potrebno vključiti kakovostna in raznovrstna živila, ki nam dajejo energijo in občutek lahkega telesa. V tem letnemu času je potrebno nameniti več pozornosti vodnatemu svežemu sadju in zelenjavi.

 

Kako torej pravilno pristopiti k izgubljanju kilogramov?

 

K preoblikovanju telesa je potrebno pristopiti sistematično in na zdravju primeren način. Če ne upoštevamo bistvenih načel, je naš trud brez pomena. Priporočljivo je izgubiti od 0,5 do 1 kg telesne teže na teden. Tako boste zagotovili zdravo izgubo telesne teže na račun maščobnega tkiva in ohranili mišično tkivo, ki je še kako pomembno za dolgoročne rezultate. Da bi se izognili vsakršnim neprijetnostim, je priporočljivo poiskati strokovnjaka na področju športnega treniranja, s katerim skupaj določite realne in dosegljive cilje.

 

Največ ljudi se pri iskanju strokovnjakov zateče k fitnes vadbi. Je tovrstna vadba res najboljša odločitev?

 

Vadba v fitnesu je primerna za vsa življenjska obdobja, oba spola in hkrati za različne stopnje fizične pripravljenosti. V fitnesu lahko posamezniki uporabljajo vrsto različnih aerobnih in anaerobnih naprav in rekvizitov, ki jim omogočajo obremenitev glede na njihovo trenutno psihofizično pripravljenost.

 

Je fitnes vadba prava odločitev tudi v poletnem času, ko mnogi prisegajo na zunanjo vadbo?

 

Pomembno je, da znamo letnemu času primerno prilagoditi tudi telesno aktivnost. Med vadbo pri visokih temperaturah se zvišuje tudi telesna temperatura, kar pomeni za naše telo dodaten napor. Ohlajanje telesa je pri vadbi pri visokih temperaturah oteženo, zato je potrebno organizmu dodajati tekočino in elektrolite, ki so nujni za nadomeščanje telesne tekočine, ki jo izgubljamo s potenjem. V fitnes centrih, tudi v ŠC Millenium, so vadbeni prostori klimatizirani, zaradi česar se lahko izognemo številnim neprijetnostim – slabosti, vrtoglavici, utrujenosti, razdražljivosti, bruhanju in drugim znakom vročinske izčrpanosti.

 

Omenili ste, da je »skrivnost« dobrega videza tudi v pravi prehrani – naj bo ta ob redni vadbi poleti drugačna kot v hladnejših mesecih?

 

Telesa poleti ne gre po nepotrebnem obremenjevati s težko prebavljivo hrano. Ob telesni aktivnosti je zato potrebno poleti v jedilnik vključiti lahka in sveža živila, ki omogočijo osvežitev in ohlajanje telesa, posledično pa tudi boljše počutje in videz.

 

Do počitnic nas ločita le še dva meseca. Kaj lahko za boljši videz in počutje stori posameznik do takrat?

 

Prav zdaj v ŠC Millenium poteka Millenium izziv, v katerem sodelujejo štirje udeleženci, ki želijo shujšati in preoblikovati svojo postavo. Izzivalci trenirajo štirikrat na teden pod strokovnim nadzorom svojega trenerja. Izziv traja tri mesece in po dveh mesecih so že vidne izrazite spremembe. Torej, če želite rezultate v kratkem času, je potrebno biti dosleden in se držati pravil, ki vam jih dodeli trener.

 

Brez vadbe torej ne gre. Kaj bi svetovali tistim, ki se prvič odpravljajo na fitnes vadbo v ŠC Millenium?

 

Da bi se izognili začetnim napakam pri vadbi in lastnemu telesu ne bi naredili več škode kot koristi, svetujem, da se najprej posvetujejo s trenerjem, ki je izobražen na področju športnega treniranja.

 

Boste fitnes trenerji ŠC Millenium začetnikom z nasveti ves čas stali ob strani?

 

Vsem novim članom ponujamo pri nas brezplačen predstavitveni trening, kjer bodo pridobili vse potrebne informacije glede pravilne, varne in učinkovite vadbe. Vsakdo, ki si pri vadbi želi individualnejši pristop, se lahko odloči za osebno trenerstvo ali za izdelavo individualnega programa. S trenerjem bo najprej opravil meritve, ta pa mu bo na podlagi rezultatov testiranja sestavil vadbeni program. Ker je po določenem obdobju priporočljivo nadgraditi program, smo trenerji vadečim vedno na voljo; prav vsakdo se lahko prijavi na novo obravnavo za izdelavo vadbenega programa ali pa se za nadaljnje sodelovanje osebno dogovori s trenerjem.

 

Bo vadeči z vašo pomočjo hitreje prišel do želenega cilja?

 

Z znanjem, ki smo ga pridobili na Fakulteti za šport, in z dolgoletnimi izkušnjami na področju osebnega trenerstva trenerji ŠC Millenium vadečemu omogočimo najhitrejšo pot do želenega cilja. Poleg strokovnega znanja vadečemu nudimo tudi pedagoško motivacijski pristop, s katerim mu omogočimo premik njegovih sposobnosti na višjo raven in zato hitrejše rezultate. Ne odlašajte in vprašajte trenerja za nasvet ali kakršnokoli pomoč.

 

VIR: ŠC Millenium