Športno treniranje - Redna telesna aktivnost je nujen del zdravega življenja
Poletje se poslavlja in ker se bomo z jesenjo znova več zadrževali v zaprtih prostorih, je fitnes kot nalašč za tiste, ki bi radi ostali aktivni in v dobri formi skozi vse leto.

Poletje se poslavlja in ker se bomo z jesenjo znova več zadrževali v zaprtih prostorih, je fitnes kot nalašč za tiste, ki bi radi ostali aktivni in v dobri formi skozi vse leto. A pri izbiri fitnesa moramo biti pozorni, saj je takšnih in drugačnih ponudb na tržišču veliko, poudarja trener fitnesa v ŠC Milleniumu, Damjan Verhovc:

 

Zakaj je fitnes pravi naslov za jesensko-zimsko vadbo?

 

V fitnesu lahko izvajamo aerobne ciklične aktivnosti (hoja, tek, kolesarjenje itd.), s katerimi izboljšujemo srčno-žilni in dihalni sistem, pa tudi vaje moči z lastno težo na napravah ter vaje za raztezanje in sproščanje. Prav tako je vadba v fitnesu zaradi njegove raznolikosti primerna za vsa življenjska obdobja, za posameznike z različnimi stopnjami fizične pripravljenosti in za oba spola. Obseg individualne obremenitve je s pomočjo trenažnih naprav in vadbenih pripomočkov mogoče uravnavati z obtežitvijo, s številom ponovitev, številom serij, hitrostjo izvajanja vaj in z odmori.

 

V fitnesu ŠC Millenium so vam na voljo vrhunske naprave Precor, velik prostor za raztezanje in vrsta vadbenih pripomočkov za funkcionalno vadbo, ki lahko popestri vaš trening. Prostor je zračen in svetel, čistoča pa je na visoki ravni. Za pomoč in nasvete so vam trenerji na voljo ves čas.

 

Zakaj že na začetku sodelovati s trenerjem?

 

Da bi iz treninga potegnili kar največ, vam v Športnem centru Millenium nudimo brezplačen predstavitveni trening, na vašo željo pa izdelamo tudi individualni vadbeni program. Trenerji namreč opažamo, da vadeči pri vadbi v naravi in v fitnesih ponavljajo številne napake, ki pripomorejo k poškodbam ali drugim obolenjem. Zato je pomembno, da se o pravilnosti izvedbe vaj in o poti do želenega cilja predhodno posvetujete s fitnes trenerjem. Ti so v ŠC Millenium strokovnjaki na področju športnega treniranja in vadečim vedno na voljo.

 

So fitnes trenerji samo trenerji?

 

Fitnes trenerji se pri svojem delu s strankami ne srečujemo le s treniranjem, temveč smo pogosto tudi velika opora ljudem v različnih življenjskih stiskah. Trener mora biti vešč na različnih življenjskih področjih. Sam imam ob Fakulteti za šport končano tudi univerzitetno izobrazbo na področju psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja in vodim zasebno psihoterapevtsko dejavnost, zato dobro vem, da pogovor in telesna aktivnost sovpadata. Tempo življenja nas danes tiho vodi v stanje stresa, to pa je odvisno od posameznika, njegove osebnosti, izkušenj in socialnega okolja. Ker športna dejavnost, tako aerobna kot vadba moči, blagodejno vpliva na njegovo raven, je pomembno da je trener tudi dober psihoterapevt.

 

Omenili ste, da je fitnes primeren za vsa življenjska obdobja. Tudi za ljudi v tretjem življenjskem obdobju?

 

Seveda! V ŠC Millenium pripravljamo tudi dopoldanske vadbe, namenjene vadečim v tretjem življenjskem obdobju. Vodijo jih izkušeni vaditelji, ki vadbo prilagodijo posamezni skupini. Vadbe so primerne za starejše od 40 let in potekajo od ponedeljka do četrtka. Skupine so majhne, kar omogoča nadzor nad pravilno izvedbo vaj in individualni pristop. Vemo, da se tretje življenjsko obdobje (starejši od 65 let) podaljšuje in pomembno je, da ga starostniki preživijo čim bolj kakovostno. V našem športnem centru jim ponujamo vadbe, s katerimi krepijo in ohranjajo kostni indeks, mišično moč ter mišično maso, ki je v tem obdobju poglavitnega pomena. Po vadbi pa je čas za druženje, klepet in izmenjavo mnenj z enako mislečimi.

VIR: ŠC Millenium